Tupakantumpista armeijassa ja Alanyassa

Sunnuntai 18.8.2019 - Pirkko Etelävuori

 

Tupakantumpista armeijassa ja Alanyassa

 

Olemme oleskelleet Alanyassa toistakymmentä vuotta.  Tänne tullessamme Alanya oli nykyistä roskaisempi samoin kuin kehittyvien maiden suositut turistien kohteet. Mutta Alanya ei ole enää roskainen. Alanyaa siivotaan ja se miellyttää eurooppalaisten silmää. Valitettavasti niin matkailijat ja paikalliset roskaavat Kleopatran rantaa ahkerammin kuin sitä siivotaan.  Kleopatran rantaa ja vesialuetta käytetään päiväristeilyjen kaatopaikkana.  Kaikkialta maailmasta saapuvat matkailijat saavat rannan perusteella käsityksen likaisuudesta jo 10 jälkeen aamulla risteilyjen aloitettua uuden päivän. Perheeni ei voi uida roskien seassa. Ehkä uimarit tulevat roskaisista maista eivätkä hätkähdä stumppeja, mukeja, kenkiä, alushousuja eivätkä intiimitarvikkeita moottorien nostamien levien seassa.

 

Vasta viime aikoina kampanjointi tupakan tumppien ympäristöhaitoista on roihahtanut yleisön tietoisuuteen. Eräs turistibussin kuljettaja kehui tyhjentävänsä tumpit sadevesikaivoon.    Kerään Damlatasin pikkulasten puiston tuntumasta ämpärillisen tumppeja päivittäin. Puiston ympäristö toimii uimareiden ja kaivoksessa kävijöiden parkkipaikkana eikä siellä ole yhtäkään julkista tuhkakuppia, onko niitä Alanyassa?

 

Matkailijoita odottavat eri matkatoimistojen linja-autot ovat tyhjäkäynnillä aamu yhdeksästä ilta 18 sta minkä jälkeen matkatoimistojen safariautot seisovat pari tuntia  täyttyen hitaasti.  Pensaat ja kadut täyttyvät samaan aikaan tumppien ohella eväspapereista ja juoma-astioista, joille kadunreunuksilla ei ole tiheään roska-astioita. Onkohan roska-astioita safari autossa vai ovatko reittien varren jätteet muiden?

 

Tupakantumpeista päästään Jarmo Etelävuoren suvun historiaan. 50 vuotta sitten hän suoritti velvollisuuttaan isänmaataan kohtaan Vekaranjärven varuskunnassa.  Ensimmäisen päivän palvelus alkoi sillä, että alikersantti määräsi hänet keräämään kasarmin pihalta paljain käsin kaikki tupakan tumpit ämpäriin. Kului tovi jos toinenkin ja ämpäri oli täynnä suussa imeskeltyjä nautinnon välikappaleita. Tumppien keräämisen jälkeen sotamies komennettiin suoraan ruokapöytään antamatta mahdollisuutta käsien pesuun.  Hän oli kerran 10 -vuotiaana kokeillut Työmiestä ja Saimaata eikä se jälkeen tupakoinut. Elämän kokemuksensa myötä hän inhosi tupakointia. Kotona hän oli kasvanut piipputupakan savussa, jonka haju kertoi asumisen historiaa toistakymmentä vuotta piipun polton päättymisestä.

 

Muutama vuosi sitten mieheni serkku kertoi, että hänen poikansa koki saman kohtalon, hän joutui heti ensimmäisenä palveluspäivänä keräämään tumppeja.  Muutama vuosi sitten mieheni kuuli sukututkijalta että tumppien keräilyyn määrätyillä alokkailla oli ollut yhteinen suku, ranskalainen kenraali Bernadotte vaimoineen, josta kenraalista tuli aikoinaan Ruotsin kuningas.

 

Ei kai armeijassa sattunut olemaan vieraan oloisen ja näköisen alokkaan piilosyrjintää puuttuvan terveyskasvatuksen ohella.  Sirot piirteet ja tummuus ei saisi pistää alikessun silmään niin, että tupakoimattomat joutuvat siivoamaan tupakoitsijoiden jätteet kuten nyt Alanyassakin.

 

Tupakan tumppien luonnon kuormittavuus pitää ratkaista kaupallisten toimijoiden ja valtiovallan toimesta. Jokaiseen askiin ohje tumpin hävittämisestä ja kartonkiin kylkiäisenä kannellinen matkatuhkakuppi.

 

Edistyksellinen työnantaja palkitsemaan tupakoimaton ja tyhjäkäymätön matkailuhenkilö.  Turistien palvelija näyttämään esimerkkiä roskaamattomuudesta ja saasteiden vähentämisestä.

 

Toivottavasti Alanya ryhtyy oma aloitteisesti toimenpiteisiin, jottei ympäristöjärjestöjen tarvitse käyttää voimiaan matkailuelinkeinon ympäristövastuun herättelyyn.

 

 Jarmo ja Pirkko Etelävuori

 

Kommentoi kirjoitusta.

Ilta Alanyalaisessa kampaamossa

Torstai 20.6.2019 klo 13:36 - Pirkko Etelävuori

Ilta   Alanyalaisessa kampaamossa

 

Ibrahim kuaförissä kampaaja Ibrahim ajelee asiakkaan hiuksia ja partaa. Tämän seuralainen istuu sohvalla odottamassa kumppaniaan.  Minulla oli varattu aika varttitunti sitten ja ehdotan Marialle, että käyn marketissa   ja palaan takaisin.  Ei, Maria sanoo, laitan kyntesi.  Enpä ole tilannut kynsien huoltoa, mutta tottelen kiltisti.  Yritän mahtua asiakastuolille, jossa kissanpentu nukkuu.  Se on ainoa, Maria sanoo, äiti ja sisarukset Ibrahim vei Jailaan, vuoristokylään. Pelästyn,jättikö  luontoon,  kysyn.  Ei, hänen ystävänsä asuu siellä.   Pariskunnan lapsi   yrittää   ottaa   kediä, kissaa  syliinsä  tehdäkseen tilaa   minulle,   mutta  kissa  pitää  tiukasti   kiinni   kampaamon  ainoasta  vapaasta  paikasta.

 

Maria siirtää tuolin työpöytänsä päähän ja asettaa lakan kuivaajan lattialle.  Hän käy käsiksi varpaisiin mitenkään keskustelematta kanssani toiveistani, tulin siis hiusten värjäykseen josta  olin sopinut  kampaajan kanssa Messenger  viestillä.  Kissanpentu siirtyy sivuun ja Maria ottaa toisen jalkani sivuun ja käy käsiksi kynsiini. Ibrahimin asiakas on hänen mielestään valmis, mutta mies haluaa hiusrajan ylemmäs.  tarttuu koneeseen ja ajaa hiusrajan samaan muotoon ylemmäs.  Pinseteillä hän siistii vielä posken reunaa korvan tuntumasta ja  peilauttaa  takaa   työnsä  tulosta.

 

Maria esittelee geelilakkojen värimalleja. Pieni Ibrahim ja kissa pitävät minulle seuraa. Pikku Ibrahim saa   valita juhannusvärin varpaisiini.  Monia värejä, kirjavaa on hänen mielipiteensä.  Mielipiteeni käy täysin ristiin Marian kanssa.  Sanon, että laita mikä sinua miellyttää.  Hän kokeilee useiden värien   sopimista ihonvärini   kanssa.  Helpoin ratkaisu olisi lapsen mielipide, useita värejä, kirjavat varpaat.  Huomaan Marian valinneen punaisen, mikä   ei loista  eikä  räisky.   Olen   tyytyväinen.  Kuivattajassa palaa vain pari lamppua.   

 

Ibrahimin asiakas ei ole kerennyt ovesta ulos, mutta kadulta syöksee seuraava asiakas parturin tuoliin.  Hän kertoo käyneensä lapsia tapaamassa Norjassa. Ibrahim sutii hänen leukansa valkoisella vaahdolla ja keskittyy työhönsä.  Kissa käy tutkimassa parturin tuolia, hankaa vartaloaan kauppakassiini  ja hyökkäilee  lattialla  kiemurtelevien  johtojen kimppuun. Säälin pentua, jota Maria huiskii toisaalle työtään häiritsemästä.

 

Maria sanoo, että voin mennä markettiin ennen hiustenvärjäystä.  Olen odottanut jo runsaan tunnin omaa vuoroani.   Marketissa korttini ei toimi ja kampaajalle varattu rahani hurahtaa  sinne. Tuon kissanpennulle pihvikastiketta, kedimamasia, kissan ruokahyllystä  ja perheelle kassan vierestä nappaamani  kahta erilaista patukkaa.

 

Palattuani kampaamoon  se on täynnään väkeä.  Useita lapsia ihastelee kissan pentua. Ibrahim tutkii  asiakkaan  pitkiä lettejä ja sanoo  400  liiraa.  Joku joukosta hyväksyy hinnan ja Maria  sekä yksi  asiakkaista  käy avaamaan  toisen tyttären  aniliinin  punaista lettiä.  Ibrahim käy  levittämään  vaalean  sinertävää  tahnaa  siveltimellä  tukkaani.   Toinen tytöistä istuu sohvalla   pienemmän lettipään kanssa.  Kissanpentu tutkii nyt lettiä avaavan   asiakkaan   krokotiilin nahkaista punaista käsilaukkua.  Pieni   Ibrahim yrittää omia perheen kissaa innokkailta asiakkailta.  Käsittelyssä oleva tytär haukottelee  makeasti, kellohan   on   pohjoismaalaisten  lasten   nukkuma-ajassa,  lähentelee  kymppiuutisia.

 

Päänahkaani kuumottaa, tulinen iho. Kaksinkertainen muovi saa kasvot soikeiksi.  30 minuuttia on kestettävä pakkauksessa. Tutkin keskittyneesti tablettiani.  Ihmisiä on kampaamossa kuin  asema-aukiolla.  He käyvät leikkimässä pennun kanssa, tutustumassa palveluun  ja ennen kaikkea  kyselemässä   hintoja.  Yksi vieraileva pariskunta on Ibrahimin  perhetuttava  ja  hän  kertoo,  että  olen aina  asiakkaana,  kun hän sattuu käymään tervehdyksellä.

 

Nälkä on jo muillakin kuin minulla.  Tyttöjen perheen jäsenet hakevat jäätelöä läheisistä baareista ja kulkevat edestakaisin.  Tunnelma tiivistyy, tämä on kuin juhlapyhinä  Bayramin aikaan.

Värin lisäämisen jälkeen on vielä istuttava vilkkaassa kampaamossa kymmenisen minuuttia.  Sen   jälkeen Ibrahim huuhtelee runsaalla vedellä hiukseni ja  seuraava asiakas odottaa  väsyneenä.  Kymppiuutiset jäivät näkemättä.  Nopea kuivaus, koska nukkumiseen  ei  tarvita kampausta.

Ensimmäisen lettipään letitys jatkuu yhä. Ibrahim käy toisen sisaruksen hiuksia letittämään. Lapset sinnikkäästi valvovat, aikuinen joutuu pitämään pelikonetta kädessään, jotta peli ei keskeydy hiusten käsittelyn takia.  Pieni Ibrahim ei pääse lomallaan nukkumaan. Ulkomaalaiset asiakkaat haluaisivat vielä kampaamon palveluita, mutta  letitys kestää.

Aamulla klo 10 kuljen kampaamon ohi, sitä ei ole vielä avattu.         

Kommentoi kirjoitusta.

Alanya Finliler Dernegi

Maanantai 3.6.2019 - Pirkko Etelävuori
Alanya Finliler Dernegi

Kizlarpinari Cad.

Köskoglu Sok.

 Tel. +90 242 512 5560

                                                         

Hyvät lukijat, olette tervetulleita tutustumaan toisiin suomalaisiin ja yhdistyksen toimistoon. Täällä jäsensihteerimme Maire Maria Nevalainen palvelee jäsenasioissa. Muut hallituksen jäsenet mielellään juttelevat kanssanne.

Kizlar Pinarissa ravintola  Green Housen takana käväisee väkeä maanantaisin ja torstaisin suomalaisella kahvilla. Kyseessä on 608 -jäsenisen yhdistyksen Alanya Finliler Dernegin toimisto, jossa ex-puheenjohtaja Heimo Halonen pitää Suomi-kahvia kuumana  maanantaisin ja torstaisin klo 11-15.

Yhdistys ylpeänä esittelee ensimmäistä turkin kielen taitoista puheenjohtajaansa Riitta Lindholmia.  Hallituksessa on uutena jäsenenä pitkään ulkomaalaisille turkkia opettanut Mesut Gueres. Keskiviikkoisin oppilaat käyvät kielikoulua kolmessa vuorossa klo 10 -17. Tauolla virkistäydytään suodatinkahvilla, jonka Mesutkin osaa keittää.

Viikottaisten tapaamisten ohella yhdistys tarjoaa jäsenistölle aamiaistapaamisia, retkiä Antalyaan ja parin-kolme päivän matkoja eri puolelle Turkkia ja Pohjois-Kyprokselle sekä välittää heille tietoa yleisötapahtumista sekä ulkomaalaisten velvoitteista.

Toimistolle ovat paikalliset palveluntuottajat tervetulleita kertomaan tarjonnastaan, esittelyt pidetään maanantaisin ja torstaisin klo 13 sopimuksen mukaan. Äskettäin oli konsulaatista Pauliina Mutfuoglu-Karppijärvi kertomassa Avena Boutique hotellin palveluista vuoristossa.

Pari viikkoa sitten dr.Callin suomalainen edustaja kertoi heidän palveluistaan ja paikallinen sairaanhoitaja mittasi läsnäolijoiden verenpaineen. Suosituimmat luennot lienevät olleet Marjo Turuncin alustus turkkilaisista tavoista sekä lentoyhtiö Finnairin esittely.

Konsulaatti on myös kutsunut yhdistyksen edustajat tapaamisiin, kun Suomen Ankaran suurlähettiläs on vieraillut Alanyassa.  Viisivuotiaan yhdistyksen suurin ponnistus oli Suomen satavuotisjuhlavuoden vietto runsas vuosi sitten. Sen johdosta viime keväänä järjestettiin kaksi Sibelius konserttia. Kaksi vuotta sitten pidettiin valokuvanäyttely ja osallistuttiin konsulaatin järjestämiin tilaisuuksiin. Myös osallistuttiin maailmanlaajuiseen Suomi 100 kahvitukseen sekä illalliseen paljaan taivaan ala elokuussa.

Kasvavan yhdistyksen puheenjohtaja on Riitta Lindholm, varapuheenjohtaja Jarmo Ahola ja jäsensihteeri ja taloudenhoitaja Maire Maria Nevalainen, sihteerinä Timo Haavisto, jäseninä  turkkilaiset Suomen ystävät Mesut Gueres ja Selcuk Kunduraci. Kannatusjäseniä hallituksessa edustaa Olli-Pekka Pehkonen.

Jäsenistä suurin osa on suomalaisia Alanyassa kävijöitä. Osa pitää hotellilomista ja he saattavat vierailla Alanyassa muutaman kerran vuodessa. Pari tuhatta asuntoa arvioidaan olevan suomalaisten omistuksessa.

Suomalaiset harrastavat kävelyä, seurustelua sekä pelejä pienoisgolfista golfiin. Moni alanyalainen on kiinnittänyt huomiota Pikku Olliin, ex puheenjohtaja Olavi Leinoseen, jonka sydämen urheilu on vienyt kokonaan.

Toimistoon kokoonnutaan seuraamaan uutisia, vaaleja, urheilua; formuloita ja jalkapalloa sekä jääkiekkoa sekä tapaamaan muita suomalaisia. Emme voi olla mainitsematta, että Suomi saavutti tuoreen tämän vuoden jääkiekon maailmanmestaruuden.

Pirkko Etelävuori

Kommentoi kirjoitusta.