Valtakirja Turkissa (Power of Attorney = Vekalet)

Jos haluat jonkun tehtävän tehdyksi, jota et itse voi suorittaa, pitää sinun antaa jollekin valtakirja Turkissa. Valtakirja pitää vahvistaa notaarilla , joka antaa vahvistuksen ko viranomaisten taholta.
Alkuperäinen passi tai henkilöllisyystodistusNotaarilla vahvistettu käännös passistasi tai henkilöllisyystodistuksesta
Turkkilainen veronumero tai ulkomaalaisen henkilöllisyysnumero
Kaksi passikuvaan jos annat valtakirjat ajoneuvon myymiseen (auto, moottoripyörä, vene jne), mihin tahansa toimenpiteeseen koskien tapua taputoimistossa tai avioeroa varten.
Virallisen kielenkääntäjän, jolla on valtuudet vahvistaa käännökset siellä notaarilla, jota aiot käyttää.
Valtuutettavan henkilön ei tarvitse olla henkilökohtaisesti läsnä notaaritoimistossa , hänen henkilötodistuksensa kopio ja turkkilainen henkilönumero ovat tarpeeksi jos hän on turkkilainen. Jos valtuutettu on ulkomaalainen tarvitaan koko nimi, kansallisuus, syntymäpaikka, ja aika ja henkilön henkilötunnus ja tunnistetieto esim passista. Tarpeetonta sanoa että kannattaa antaa vain vättämättömin valtakirja koskien asunnon myyntiä sellaiselle henkilölle, johon varmasti luotat.Joissakin tapauksissa on käytännöllistä antaa valtakirja enemmän kuin yhdelle henkilölle.
Joissakin tapauksissa sinua voidaan pyytää antamaan valtakirja jonkun yrityksen kaikille työntekijöille. Hyvin usein tullauksissa. Voit nähdä puoli sivua täynnä yrityksen työntekijöiden nimiäTämä on yleinen käytäntö- ei tarvitse olla huolissaan tästä. Myös asianajatoimistoissa voidaan antaa valtakirja useammalle asianajajalle vaikka puhut vain yhden asianajajan kanssa. On yleistä että valtakirjan lopussa annetaan valtuutus siirtää valtakirja kokonaan osaksi kolmannelle henkilölle. Erityisesti lakimiehet vaativat tällaisen valtuutuksen. Tämä on selvää jos oikeudenkäynti käydään toisessa paikassa ja kuulemisia tehdään eri paikkakunnalla asianajajan puolesta. On kuitenkin hyvä pitää mielessä että valtuuttaja määrittelee rajat valtakirjalle.Notaareilla on laaja valikoima valtakirjamalleja. Voit hämmästyä kuinka laaja jopa erittäin vähäinen valtakirjan teksti on. Tämä johtuu turkkilaisesta lainsäädännöstä. On erittäin tärkeää yksittäiset valtuudet mainitaan. Sentähden ei ole viisasta kiistellä liian paljon tästä sisällöstä. Jotkut kohdat valtakirjasta- jos ne jätetään pois- voivat estää työn tekemisen loppuun.Se ei tarkoita sitä ettet voi kysyä valtakirjan tekstistä jos et ole varma asiasta. Jos sinusta tuntuu joku kohta valtakirjasta sellaiselta että haluat sen kohdan muuttaa tee se. Keskustele notaarin kanssa asiasta.
Allekirjoita valtakirja siinä tapauksessa että ymmärrät täysin mihin kaikkeen annat valtuutuksen!
Laajoille valtakirjoille on toisinaan tärkeää olla enemmän kuin yksi alkuperäinen kopio, koska kaikki toimistot, jotka tarvitsevat valtuutusta pitää olla alkuperäinen notaarinvahvistama valtakirja. Siksi on tärkeää myös että valtuutetulla on oikeus saada uusi alkuperäinen valtakirja jos alkuperäinen valtakirja joutuu hukkaan.

Jos olet tietyn iän ylittänyt henkilö (65) huomioi että notaari voi kieltäytyä vahvistamasta valtakirjaa tällaiselle henkilölle. Sinua pyydetään kääntymään julkisen sairaalan puoleen saadaksesi todistuksen psykiatrilta että olet täydessä ymmärryksessä antamaan valtakirjan. Lisäksi huomioitava että tämä psykiatrin tai psykoloogin lausunto on VOIMASSA vain TÄMÄN päivän!Periaatteessa tämä valtakirja on voimassa siihen saakka kuin se peruutetaan tai kunnes valtuuttaja kuolee.
Valtakirjaan kannattaa laittaa päättymispäivä.

Valtakirjan peruuttaminen
Voit peruuttaa valtakirjan koska tahansa. Peruuttamiseen tarvitaan notaarin vahvistama valtakirja. Tai sitten täytyy muistaa notaaritoimiston numero ja antopäivä jotta valtakirja voidaan peruuttaa. Notaari lähettää valtakirjan peruutuksen pankkiin, taputoimistoon ja oikeuteen.Huomautus: Huomio mitä pidempi valtakirja on sitä korkeampi hinta. Notaari ei huoli debit tai luottokortteja. Pidä huolta että sinulla on tarpeeksi käteistä rahaa mukana!

Valtakirjan lähettäminen ulkomailta
Tilanteissa, jossa et pääse tekemään valtakirjaa Turkissa , voit tehdä valtakirjan kotimaassasi ja lähettää sen Turkkiin.

Tässä mitä sinun pitää tietää:

Varmistaaksesi että teksti hyväksytään Turkissa on järkevää saada teksti turkkilaisesta notaarista ja esim konsulaatista. Lisäksi se pitää olla apostolle leimalla varustettu todentamaan allekirjoituksesi.Käännetty tekstistä Yellali 24.10.2017